Saltar al contenido

El vestuari casteller

Fer castells no és només pujar un damunt de l’altre i carregar un castell. Al tractar-se d’una tradició cultural bicentenària, per tal de ser casteller o castellera has d’anar vestit de forma adient, ja que la vestimenta o indumentària que tot casteller porta a sobre es divideix en diverses peces de roba tradicionals.

La camisa castellera

Es tracta d’una camisa resistent de màniga llarga feta del color corresponent a la colla castellera que representa.

Camises castelleres

Els pantalons castellers

Són pantalons resistents, flexibles, una mica elàstics, còmodes però, sobretot, són de color blanc.

La faixa

De color negre, va enrollada al tronc i té diferents mides segons la llargada o amplada que es necessiti. Cada posició del castell necessita d’unes característiques de faixa diferents.

Serveix per protegir la zona lumbar del propi casteller per les càrregues de força del propi castell i per què els castellers que pugin a sobre tinguin un punt de suport per pujar amb el peu.

El mocador casteller

Normalment és triangular i de color vermell amb piquets vermells, però cada casteller o castellera se’l personalitza al seu gust.

Pot tenir diversos usos: per protegir el cap del sol, per bloquejar els canells per poder fer més força i com a element decoratiu per la faixa.

El calçat casteller

Quan un casteller puja a tronc, folre o manilles es descalça. No obstant, és normal veure castellers amb calçat tradicional, com sabates d’espart o sabatilles de pagès, com també pots trobar-te’n d’altres amb calçat còmode esportiu. Has de tenir en compte que són moltes hores dempeus: cal un calçat cómode i planet pels teus peus.

El casc de la canalla castellera

No és un element de vestir estàndard, però la canalla que puja al cim del castell va equipada amb un casc homologat que, en una caiguda, els protegeix d’un possible impacte en zones delicades del cap que podrien comportar lesions greus.